Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                           Νέα Ιωνία 9/5/2022
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Αγ. Γεωργίου 40 & Αντλιοστασίου
142 34 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Τηλ. 213 2000515
e-mail: dimsxeseis@neaionia.gr
Website: www.neaionia.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας η έναρξη του 10ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Δήμου Νέας Ιωνίας

Με μια λαμπρή τελετή έναρξης παρουσία της Εξοχωτάτης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, άνοιξε η αυλαία των εργασιών του 10ου Συμποσίου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας στο Συνεδριακό κέντρο της πόλης, το οποίο λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική καταστροφή, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος με τους Δήμους Νέας Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής.

Στην έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, χαιρετισμό απηύθυναν κατά σειρά ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η κα Δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Μικρά Ασία για εμάς. Είναι ένας ιερός τόπος. Με αφοσίωση, εργατικότητα, πείσμα και επιμονή θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το Ιωνικό πνεύμα των μικρασιατικών προγόνων μας προσδίδοντας υπερτοπικό χαρακτήρα στην πόλη μας, στην οποία το 2022 χτυπά η καρδιά του Μικρασιατικού ελληνισμού! Και θα χτυπά και του χρόνου στα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας! Θα χτυπά για πάντα όσο δε ξεχνάμε την ιστορία μας».

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε την προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού τόσο στις επιστήμες, στον πολιτισμό και στην παιδεία, όσο και στην ιστορική εξέλιξη του Ελληνισμού από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «… Παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και αποκατάστασης των προσφύγων Μικρασιατών, τις καθυστερήσεις, τις ελλείψεις και τις αναπόφευκτες, για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, αδικίες εκατοντάδες χιλιάδες πολυτάλαντοι και δημιουργικοί άνθρωποι άρχισαν στη χώρα μας μία νέα ζωή, κομίζοντας από την παλιά τους πατρίδα τη σοφία ενός πολιτισμού τριών χιλιάδων χρόνων. Επιτεύχθηκε η εθνική ομοιογένεια, ειδικά στην Μακεδονία και στις παραμεθόριες περιοχές. Αναζωογονήθηκαν και τονώθηκαν η οικονομία, η λογοτεχνία, τα γράμματα και οι τέχνες. Με τον τρόπο αυτό η καταστροφή του 1922 μετατράπηκε σε κοινωνικό και οικονομικό θρίαμβο, γεγονός που αποτελεί, όπως σωστά έχει γραφεί, το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα του νεοελληνικού κράτους…».

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ καλωσόρισε με θερμά λόγια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία της στην έναρξη των εργασιών του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου, μέσω των οποίων προβάλλονται και αναδεικνύονται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τόσο η πνευματική και ηθική, όσο και η μαρτυρική συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου τόνισε ότι η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει μία ουσιαστική και βαθιά συμβολική σημασία για την τοπική προσφυγική κοινωνία της Νέας Ιωνίας, που απετέλεσε ένα από τα πρώτα Ταπητουργεία της Αττικής, το οποίο έχτισαν και στη συνέχεια εργάσθηκαν οι πρόσφυγες πρόγονοι, που με πόνο ψυχής και δάκρυα στα μάτια εγκατέλειψαν βίαια τις πατρογονικές τους εστίες και ήλθαν στην μητροπολιτική Ελλάδα, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο Βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης, ο Βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης, ο Βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, Αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων και των τριών Δήμων, πρόεδροι και εκπρόσωποι προσφυγικών συλλόγων και Μικρασιατικών σωματείων τόσο της ευρύτερης περιοχής, όσο και άλλων περιοχών της Ελλάδας.

 

Μοιραστείτε
Close Search Window