ΑΡΧΙΚΗ

Δημοτικη πινακοθηκη

Δημοτική πινακοθήκη

Αρκετά χρόνια πριν, με τη δημιουργία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ν. Ιωνίας ως Ν.Π.Δ.Δ, ξεκίνησαν προσπάθειες να αποκτηθούν εικαστικά έργα που θα πλαισιώσουν την Πινακοθήκη του Δήμου μας, καθώς και να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος χώρος ώστε να φιλοξενηθούν.
Κύριο μέλημα όλων των συντελεστών ήταν και είναι ο κόσμος να γνωρίσει, να αγκαλιάσει, να αγαπήσει και να κατανοήσει την αξία των εικαστικών τεχνών στο σύνολό τους.
Σε αυτήν την προσπάθεια συνέβαλαν ουσιαστικά με την καλλιτεχνική τους εκπαίδευση, την εμπειρία, το μεράκι και την αγάπη τους για την τέχνη, οι εικαστικοί δημιουργοί της πόλης μας καθώς και το καλλιτεχνικό προσωπικό που εργάζεται στο Δήμο μας.
Η ψηφιακή καταγραφή και δημοσιοποίηση των εικαστικών έργων που ανήκουν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης εντάσσονται στο πλαίσιο της ανάδειξης και αξιοποίησης του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης μας.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η ανάπτυξη πολιτιστικής πολιτικής, η ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας, η συνεργασία με Οργανώσεις της Ελλάδος και της αλλοδαπής, με το συλλογικό φορέα των εικαστικών καλλιτεχνών (Ε.Ε.Τ.Ε), η ανάδειξη των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας, κ.ά, ώστε η Τέχνη θα αποκτήσει τον κοινωνικό και ουσιαστικό της ρόλο και θα αποτελεί τμήμα της καθημερινότητας των δημοτών μας.

Παναιτώλιο

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Το κτίριο του “Παναιτωλίου” χτίστηκε γύρω στο 1930 στην περιοχή της Αλσούπολης Ν. Ιωνίας.
Εκείνη την εποχή η Αλσούπολη ήταν ένας απέραντος πευκώνας.
Η πλατεία του “Παναιτωλιου” βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πολεοδομικής ενότητας της Αλσούπολης.
Τόσο το κτίριο, όσο και ο περιβάλλον χώρος του, έχουν κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία, μετά από αίτηση του Δήμου Ν. Ιωνίας και σύμφωνα µε την απόφαση του ΥΠΠΟ/Δ|ΛΑΠ/1623/33968/25.7.89 – Φ.Ε.Κ.599/Β/16.8.89.
Το κτίριο τα πρώτα χρόνια µετά την ανέγερσή του στο ισόγειο λειτούργησε ως χαρτοπαικτική λέσχη,”Καζίνο” και στον όροφο ξενοδοχείο µε την ονομασία “Τα Πεύκα”.
Μετά τη δολοφονία του πρώτου ιδιοκτήτη, Περίχαρου, το κτίριο και ο περιβάλλον χώρος αγοράστηκαν από τον βιομήχανο Μουταλάσκη, ο οποίος στη συνέχεια τα πούλησε σε Τράπεζα.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αποτέλεσε αρχηγείο των Γερμανών, οι οποίοι είχαν στην εκμετάλλευση τους τα διπλανά ορυχεία της Καλογρέζας. Κατόπιν καταστράφηκε από βομβαρδισμό εξαιτίας του οποίου απόμειναν μόνον οι εξωτερικοί του τοίχοι.
Σ ‘αυτή την κατάσταση, ημικατεστραµµένο, αγοράστηκε από τον γιατρό Νικολακόπουλο, ο οποίος και του έδωσε το όνομα “Παναιτώλιο”, από το ομώνυμο χωριό της Αιτωλίας, από όπου ήταν η καταγωγή του.
Από τον Νικολακόπουλο, το “Παναιτώλιο” χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία και κλινική, αφού υπέστη αρκετές προσθήκες και μετατροπές.
Το 1988 με κύρια χρηματοδότηση από το Υπ. Πολιτισμού, απαλλοτριώθηκε το κτίριο από το Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής το οποίο βρισκόταν σε κατάσταση μεγάλης φθοράς.
Αργότερα αναπαλαιώθηκε και εκσυγχρονίσθηκε ως χώρος και λειτούργησε ως Πολιτιστικό Κέντρο καλύπτοντας συναφείς δραστηριότητες του Δήμου.
Εγκαινιάσθηκε το 1997, με την ευκαιρία της Αδελφοποίησης του Δήμου με την Martina Franca της Ιταλίας.

Το Παναιτώλιο πλέον έχει διαμορφωθεί ως ένας εικαστικός πολυχώρος όπου πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής , γλυπτικής , αγιογραφίας, φωτογραφίας ,παρουσιάσεις βιβλίων , διαλέξεων κ.α.
Παράλληλα στεγάζονται τα μαθήματα ζωγραφικής του Ο.Π.Α.Ν καθώς και η Πινακοθήκη του Δήμου Νέας Ιωνίας με έργα που έχουν αποκτηθεί κατά κύριο λόγο από δωρεές καλλιτεχνών που έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί στους χώρους .
Επίσης ,ο κήπος του έχει διαμορφωθεί σε παιδική χαρά και πάρκο αναψυχής .

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

Η ψηφιακή καταγραφή και δημοσιοποίηση των εικαστικών έργων που ανήκουν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης εντάσσονται στο πλαίσιο της ανάδειξης και αξιοποίησης του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης μας.

Close Search Window