Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ειδήσεις - Ανακοινώσεις|

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

e-mail: gramdim@neaionia.gr

Τηλέφωνο: 210-2711243, 2102776131

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 OXI στον Φασισμό Ναι στην Ειρήνη

Μήνυμα  του Δημάρχου Νέας Ιωνίας Παναγιώτη Μανούρη για την Επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού και την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Στις 9 Μαΐου 1945  στις 0.43 υπογράφεται στο προάστιο Κάρλχορστ  του Βερολίνου η άνευ όρων συνθηκολόγηση της χιτλερικής Γερμανίας μπροστά στους εκπροσώπους των συμμαχικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της Αγγλίας , της Γαλλίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Η υπογραφή αυτή σηματοδοτεί τη μεγάλη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και βάζει τέλος στην πιο αιματηρή πολεμική σύγκρουση που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Πολύ βαρύ ήταν το τίμημα για τους λαούς της Ευρώπης που προκάλεσε η πολεμοχαρής  και παράλογη  πολιτική της ναζιστικής Γερμανίας. Περισσότεροι από 50 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σφαίρες όχι μόνο στο πεδίο της μάχης αλλά και στις πόλεις και τα χωριά. Εκατομμύρια ψυχές χάθηκαν από την πείνα και τις αρρώστιες αλλά και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ταυτόχρονα ανυπολόγιστες ήταν  οι καταστροφές σε υποδομές και εγκαταστάσεις από τη μία άκρη μέχρι την άλλη της Γηραιάς Ηπείρου. Μόνο πόνο και δάκρυα άφηναν τα ναζιστικά στρατεύματα.

Οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε αυτούς που όρθωσαν τα στήθη τους στην πολεμική μηχανή του φασιστικού άξονα. Η χώρα μας στάθηκε στην πρώτη γραμμή του αντιφασιστικού αγώνα με τη συγκρότηση ισχυρών αντιστασιακών οργανώσεων. Ξαναζωντάνεψαν οι πιο αγωνιστικές και πατριωτικές παραδόσεις του λαού μας από το αρματολίκι του 21. Ο  Γοργοπόταμος  στέλνει  περήφανο χαιρετισμό στην Αλαμάνα και οι αντάρτες παίρνουν το  ντουφέκι από τους Κλέφτες και τους Αρματωλούς. Η Καλογρέζα και η Κοκκινιά θυσιάζουν τα καλύτερα παιδιά τους και μπαίνουν στον κατάλογο με τις ηρωικές πόλεις της Αντίστασης.

Στη Νέα  Ιωνία τιμάμε την 9η Μαΐου , ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού  της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού  με την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης τιμής προς όλους τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα  του αγώνα των Ελλήνων εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

‘Όποιος ξεχνά κινδυνεύει να πάθει τα ίδια. Η Δημοκρατία μας είναι στέρεη και δυνατή. Όμως δεν πρέπει  στιγμή να αφήνουμε οποιαδήποτε χαραμάδα για την  απάνθρωπη πολιτική  του φασισμού και της ακροδεξιάς σε όλες τις εκφάνσεις της  και σταθερά να βροντοφωνάζουμε «όχι στον φασισμό». Με το ίδιο πάθος οφείλουμε σήμερα να τοποθετηθούμε υπέρ της Ειρήνης και να την υπερασπιζόμαστε, καθώς τα πολεμικά γεγονότα πυκνώνουν στην γειτονιά μας και πληρώνουν τα απάνθρωπα αυτά σχέδια,  κυρίως ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά.

 

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

 

Μοιραστείτε
Close Search Window