Δελτία Τύπου|

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας πρωτοπορεί με την ανακύκλωση άχρηστων ελαστικών

 

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας συνεχίζει να κάνει πράξη τη δέσμευση για εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης με την εναλλακτική διαχείριση των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων και τη διοχέτευσή τους στην εταιρεία Ecoelastika Α.Ε., το μοναδικό εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.Α.Ν.) συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης (Σ.Σ.Ε.Δ.).

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας ECOELASTIKA Α.Ε. για το έτος 2020, στο Δήμο Νέας Ιωνίας συλλέχθηκαν 18.370 ελαστικά οχημάτων τέλους κύκλου ζωής από τα 15 βουλκανιζατέρ/συνεργεία που έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ecoelastika και από το συνεργείο του Δήμου.

Από την ποσότητα αυτή το 32,5% οδηγήθηκε για ενεργειακή αξιοποίηση και το 67,5% για ανακύκλωση.

Παραγωγή τρίμματος

Από το παραγόμενο τρίμμα ανακυκλωμένου ελαστικού που παράγεται από την παραπάνω ποσότητα που συλλέχθηκε από το Δήμο Νέας Ιωνίας μπορούν να κατασκευαστούν:

  • 723 τ.μ. ελαστικά δάπεδα σε προαύλια σχολείων, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους για μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών κατά την πτώση.
  • 28 km τροποποιημένης ασφάλτου για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του οδοστρώματος, μείωση του θορύβου λόγω κυκλοφορίας των οχημάτων, μείωση του φαινομένου του πιτσιλίσματος κ.α., συμβάλλοντας στην πιο οικολογική και ασφαλέστερη οδήγηση.
  • 8 τεχνητούς χλοοτάπητες ποδοσφαίρου.

Επιπλέον μπορούν να προκύψουν πολλές άλλες εφαρμογές όπως: θερμοπλαστικά ελαστομερή, θερμομονωτικά, ηχομονωτικά, αντικραδασμικά, πάγκοι και στοιχεία για αστικό εξοπλισμό, λωρίδες ποδηλάτων, πινακίδες κυκλοφορίας και πολλά άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας, όπως παπούτσια, τσάντες κ.ά.

Όπως σημειώνει η ECOELASTIKA Α.Ε. «o ρόλος των δήμων είναι σημαντικός για την προαγωγή της κουλτούρας ανακύκλωσης, για την προστασία του περιβάλλοντος, για βιώσιμες πόλεις με ποιότητα ζωής των δημοτών».

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας με αυτή τη συνεργασία  για την εναλλακτική διαχείριση των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων στοχεύει στη μείωση της ανεξέλεγκτης απόρριψης ελαστικών από τα οχήματα του Δήμου, στη διαρκή ενημέρωση ενημέρωση των εταιρειών που έχουν στόλο οχημάτων καθώς και των βουλκανιζατέρ συνεργείων που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του κάθε δήμου για την έγκαιρη εγγραφή στους στο σύστημα διαχείρισης Ecoelastika με μακροπρόθεσμο στόχο την διασφάλιση της καθαριότητας της πόλης και της δημόσιας υγείας, αλλά και παράλληλα την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας με τη δημιουργία νέων οικολογικών τεχνικών προϊόντων με τη χρήση πρώτων υλών από ανακυκλωμένα ελαστικά.

Αγαπάμε τη ζωή!

Εξασφαλίζουμε στα παιδιά μας ένα βιώσιμο μέλλον!

Μοιραστείτε
Close Search Window