Ειδήσεις - Ανακοινώσεις|

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
 
   Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι πάντα κοντά σε όλες τις ευπαθείς ομάδες κατοίκων του Δήμου μας, παρέχοντας υλική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καταγράφοντας τα προβλήματα, αλλά και αξιοποιώντας όλα τα εκάστοτε κρατικά προγράμματα που σχεδιάζονται προς την κατεύθυνση ανακούφισης των προβλημάτων τους.
   Καθώς το ζήτημα των άστεγων πολιτών έχει ιδιαίτερα οξυνθεί τα τελευταία χρόνια,  λόγω των δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, τόσο παγκόσμια, όσο και στη χώρα μας, το φαινόμενο της αστεγίας παρατηρείται πλέον όλο και συχνότερα δίπλα μας.
   Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες των αστέγων, επιδεικνύει πάντα ευαισθησία, όταν προκύπτουν ανάλογες περιπτώσεις, καθώς αναγνωρίζει ότι η επιβίωση στο δρόμο είναι μια απολύτως απάνθρωπη συνθήκη διαβίωσης.
   Τον τελευταίο χρόνο είχαμε στην περιοχή του Δήμου μας δυο αστέγους, οι οποίοι εμφανίζονται περιστασιακά, στα ίδια συγκεκριμένα σημεία. Οι κοινωνικοί λειτουργοί της υπηρεσίας από την αρχή της εμφάνισης των ανθρώπων αυτών, έκαναν επιτόπιες επισκέψεις στους ίδιους, παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Παράλληλα, έκαναν συνεχείς προσπάθειες για την ανεύρεση οικογενειακού περιβάλλοντος ή την ένταξή τους σε οργανωμένες δομές του κέντρου της Αθήνας.
   Η ιδιαιτερότητα, ωστόσο, των περιπτώσεων και η άρνηση των ιδίων να συνεργαστούν, μας οδήγησαν και στις δυο περιπτώσεις σε εισαγγελική παραγγελία για την εκκίνηση διαδικασίας ψυχιατρικής τους εκτίμησης. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και αφού   διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται ψυχική διαταραχή, δυστυχώς τα άτομα αυτά επέστρεψαν αυτοβούλως στα σημεία που κατέλυαν. Η παραπάνω διαδικασία προσέγγισής τους και οι σχετικές ενέργειες της Κοινωνικής Υπηρεσίας για λύση του ζητήματος επαναλήφθηκε αρκετές φορές, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού οι ίδιοι εξακολουθούσαν να αρνούνται τη βοήθεια. Φτάσαμε λοιπόν στις ημέρες αυτές με τις ακραίες καιρικές συνθήκες, όπου η παρουσία της Κοινωνικής Υπηρεσίας στα σημεία αυτά εντάθηκε, προκειμένου να τους πείσουμε να μεταβούν σε κατάλληλους γι΄αυτούς  χώρους και να μην παραμείνουν στο δρόμο.
   H Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας ήρθε σε συνεννόηση με αρμόδιους σε χώρους και δομές αστέγων της Αθήνας, όπου υπάρχει και η δυνατότητα πραγματοποίησης τεστ κορωνοϊού από τον ΕΟΔΔΥ. Καταφέραμε λοιπόν, μετά από επίμονη προσπάθεια, να μεταφερθούν οι δυο άστεγοι με αυτοκίνητο του Δήμου στις δομές αυτές.  
   Γνωρίζοντας ωστόσο, την ιδιαιτερότητα των περιστατικών, δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε αν τελικά θα παραμείνουν εκεί προστατευμένοι, ή θα επιλέξουν να επιστρέψουν στα σημεία που τους εντοπίσαμε. Παρόλα αυτά, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να βρεθεί μόνιμος χώρος φιλοξενίας για τους ανθρώπους αυτούς.
   Τέλος, η Δημοτική Αρχή είναι και θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους φορείς της Περιφέρειας και των αρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να τονίσει την ανάγκη για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας αστέγων είτε στο Δήμο μας, είτε στην ευρύτερη περιοχή μέσα από διαδημοτική συνεργασία.
Μοιραστείτε
Close Search Window