ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Χορευτικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ν. Ιωνίας,
συμμετείχε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, με 140 χορευτές/τριες.
Πριν από την παρέλαση, χόρεψαν μέλη από όλα τα τμήματα, τόσο τα παιδικά όσο και των ενηλίκων, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς που εντυπωσιάσαν τον κόσμο που παρακολούθησε την παρέλαση, τόσο με τις φορεσιές τους όσο και με τους χορούς τους.
Χόρεψαν :
1. Μπεράτι. Σκόρπιος ζευγαρωτός χορός από τη Θεσσαλία που αποτελεί συνήθως την αρχή της χορευτικής διαδικασίας ( γάμος, πανηγύρι κλπ.)
2. Συρτός Νάξου . Κυκλικός χορός που αποτελεί βασικό χορό σε όλες τις Κυκλάδες με διαφορετική τοπική απόδοση σε κάθε νησί.
3. Ζωναράδικος. Χορός που συναντάται σε όλη τη Δυτική, Βόρεια και Ανατολική Θράκη. Χορεύεται σε όλες τις περιστάσεις και αποτελεί την κορύφωση της χορευτικής διαδικασίας. Παρακολουθήσαμε τις παρακάτω μορφές του χορού: Ντούζκος , Ριχτός, Κλωστρός, Κουλουριαστός.
4. Έχε γεια πάντα γεια. Μορφή γρήγορου χασάπικου από την Μ. Ασία
Τα μέλη μας, ήταν ντυμένα με ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές, οι οποίες ανήκουν στο βεστιάριο του χορευτικού τμήματος.
Το Χορευτικό Εργαστήρι ξεκίνησε την παρέλαση με το λάβαρο του, συνοδευόμενο με δύο κορίτσια ντυμένα με φορεσιά από τη Σίλη Ικονίου.
– Την Ελληνική σημαία συνόδεψαν τα παιδιά από το Εφηβικό τμήμα ντυμένα με τη φορεσιά των Μεταξάδων ΄Έβρου.
– Στη συνέχεια ακολουθούσαν τα μικρότερα μέλη μας, αντιπροσωπεύοντας τη Ρούμελη και ειδικότερα την περιοχή της Δεσφίνας.
– Τα τμήματα των ενηλίκων ξεκίνησαν με τη φορεσιά της Σκιάθου.
– Συνέχισαν γυναίκες και άντρες από διάφορα τμήματα ενηλίκων ντυμένοι με φορεσιές από
• το Ικόνιο της Μικράς Ασίας
• τα Φάρασσα της Καππαδοκίας
• την Κάτω Παναγιά της Μ. Ασίας
• το Ζαγόρι των Ιωαννίνων
• την Επισκοπή Ημαθίας
– Η χορευτική ομάδα των γυναικών ήταν ντυμένη με φορεσιά από την Πάρο και τέλος τμήμα της Χορευτικής ομάδας με φορεσιές από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Last modified: 30 Μαρτίου, 2009