Ειδήσεις - Ανακοινώσεις|

 
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Γρηγορίου Ε΄ 24 – 142 31 Ν. Ιωνία – Τηλ. 210 27 16 605

 

Ν. Ιωνία  22 Ιανουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010, στις 8 το βράδυ στο Παναιτώλιο το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ν. Ιωνίας
έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του στην κατάμεστη Αίθουσα της Πινακοθήκης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γ. Χαραλάμπους
ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος των Σμυρναίων Ν. Ιωνίας Ν. Μπράτιμος
οι δημοτικοί σύμβουλοι Δέσποινα Θωμαϊδου, Γιάννης Κολμανιώτης,
Ξενοφών Κυριακόπουλος, Σάββας Καλαμάρης και Γιάννης Λαζαρίδης
και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της πόλης μας.
 

Η εκδήλωση άρχισε με το σαξόφωνο του Νίνο Κιτάνι μαέστρου της Φιλαρμονικής, συνεχίστηκε με το βιολί του Βαγ. Σαραντίδη και τα κάλαντα
από το τμήμα παραδοσιακού τραγουδιού του Πνευμ. Κέντρου ενώ στη συνέχεια  ο Πρόεδρος του Πνευμ.  Κέντρου Λουκάς Χριστοδούλου
έκανε τον πολιτιστικό απολογισμό τους έτους 2009:

“Εκ μέρους του Δ.Σ. του Πνευματικού μας Κέντρου, σας καλοσωρίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση επ΄ευκαιρία της κοπής της πίττας. Νοιώθουμε χαρούμενοι που είμαστε εδώ στο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ σε ένα δικό μας χώρο ριζικά αναμορφωμένο εσωτερικά και εξωτερικά και που έχει μετατραπεί σε ένα Κέντρο Εικαστικών Τεχνών. Φιλοδοξούμε να γίνει πόλος έλξης όχι μόνο των Ιωνιωτών Ζωγράφων αλλά και όλης της Ελλάδας. Θα προσπαθήσουμε, θα παλέψουμε.

Θα σας κάνω ένα μικρό συνοπτικό απολογισμό της πολιτιστικής  δραστηριότητας κατά τμήμα του Πνευματικού Κέντρου για να τιμήσουμε τις προσπάθειες των ανθρώπων που μοχθούν. Σίγουρα τα πεπραγμένα είναι πολύ περισσότερα αλλά δεν είναι ώρα για να αναφερθούμε λεπτομερώς.  Αργότερα θα παρακολουθήσετε από DVD στιγμιότυπα από εκδηλώσεις μας, που με πολύ κόπο και μεράκι καταφέραμε να συνθέσουμε. Το έχει επιμεληθεί ο ζωγράφος μας, o Δημήτρης Βάρβογλης.

Ας πάμε τώρα στα τμήματα μας και στο έργο που επέδειξαν το 2009 :

• Τα διάφορα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου, κάθε Γενάρη συμμετέχουν σε κοπές Πίττας των σωματείων και συλλόγων του Δήμου μας. Δίνουν μια χαρούμενη νότα στις εκδηλώσεις τους.
• Το Θεατρικό Εργαστήρι με τον εμψυχωτή του Ιωσήφ Πολυκάρπου παρουσίασε το έργο ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΟ του Σωτ. Πατατζή ενώ για φέτος παρουσιάζει το έργο του Μολιέρου «Ενας αξιοπρεπής κερατάς» η πρεμιέρα του οποίου θα δοθεί την Κυριακή το βράδυ και βέβαια θα επαναλαμβάνεται με ελεύθερη είσοδο κάθε Σαββατοκύριακο.
• Η Νεανική Θεατρική Σκηνή με την Ξένη Φερεντίνου παρουσίασε τον Μάϊο το έργο του Αλ. Σακελλάριου «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» και μάλιστα ψυχαγώγησε και τα παιδιά της κατασκήνωσης στο Αλεποχώρι. Για φέτος τον Μάϊο ετοιμάζει την παρουσίαση του «ΜΑΚΡΥΚΩΣΤΑΙΟΙ και ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΔΕΣ» μια μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού Κινηματογράφου.
• Η Φιλαρμονική μας με τον Αρχιμουσικό Νίνο Κιτάνι, συμμετείχε σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις των Ιερών Ναών του Δήμου μας και ακόμα μας ψυχαγώγησε τις αποκριές με  χαρούμενα τραγούδια, τις Ιωνικές Μέρες με την εντυπωσιακή συναυλία της, συμμετείχε στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου, αλλά και στα κάλαντα των Χριστουγέννων στο Νοσοκομείο Αγ. Ολγα και στο Δημαρχείο.
• Η Μικτή Χορωδία με τον μαέστρο Στάθη Ουλκέρογλου παρουσίασε το αφιέρωμα στο ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ συμμετείχε σε Φεστιβάλ στο Κερατσίνι κ.α. ενώ μας τραγούδησε τα  κάλαντα τα Χριστούγεννα. Ηδη την ερχόμενη Κυριακή 31.1.2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, στα Πευκάκια θα διοργανώσει το 13ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Ν. Ιωνίας.
• Η λαϊκή Ορχήστρα με τον Στέφανο Ψαραδάκο έκανε αφιέρωμα στον αδικοχαμένο συνθέτη Μάριο Τόκα, στον μεγάλο μας ποιητή Γ. Ρίτσο και έδωσε συναυλία στην Ανδρο τον Αύγουστο με τραγούδια του Ν. Καββαδία. Ηδη ετοιμάζει για τις 3 Φεβρουαρίου, παραμονή της Τσικνοπέμπτης αφιέρωμα σε Ελληνες ποιητές.
• Το Τμήμα παραδοσιακού Τραγουδιού με τον μαέστρο Βαγγέλη Σαραντίδη ήταν περιζήτητοι σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου μας. Επίσης συμμετείχαν στο Φεστιβάλ του Δήμου Αναβύσσου, τραγούδησαν με βροχή και χωρίς μικρόφωνα στις βροχερές ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ, συμμετείχαν με το Χορευτικό Εργαστήρι στα χορευτικά δρώμενα του Ιουνίου 2009, τραγούδησαν κάλαντα κλπ.
• Τα τμήματα Ζωγραφικής με ενήλικες και μαθητές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Από πέρυσι έχουν διπλασιάσει τους μαθητές τους. Οι δάσκαλοι τους Δημήτρης Βάρβογλης και Μαριάνθη Κουμαριανού είναι ακούραστοι συμπαραστάτες σε όλες τις εκδηλώσεις και εκθέσεις που γίνονται εντός και εκτός ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ. Ετσι, επιμελήθηκαν της έκθεσης για τον Ν. ΜΠΕΤΟ, την παρουσίαση της Τενεκεδούπολης, της 1ης Εκθεσης Παιδικού Βιβλίου και Παιδιού με τη συνεργασία της Γυναικείας Λογοτεχνικής συντροφιάς, της μεγάλης ετήσιας Εκθεσης των έργων για τους μαθητές των τμημάτων ζωγραφικής που ο χώρος του Παναιτωλίου μέσα και έξω φάνηκε μικρός. Ταξίδεψαν τους μαθητές τους στο ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ και το ΓΚΑΖΙ για επιμόρφωση.
• Το Χορευτικό Εργαστήρι επίσης έχει ανεβάσει ψηλά το πήχυ, όπως συνηθίζει να λέει ο Δήμαρχος μας.   Παρέλασε κατά εντυπωσιακό τρόπο τη 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου και χόρεψε με πάνω από 150 χορευτές, πήγε στις Σέρρες, Αγ. Ανάργυρους, Καισαριανή, Καματερό, Πολύκεντρο Ν. Ηρακλείου, Ν. Φιλαδέλφεια. Διοργάνωσε την  ετήσια εκδήλωση του στο Ανοιχτό Θέατρο Μ. Μερκούρη, είχε παρουσία στο θέατρο Δ. Στράτου θαυμάστηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στα πλαίσια της Εκθεσης Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός και συνεχίζει…Για τον μήνα Μάρτιο μας ετοιμάζει μια έκπληξη. Για όλα αυτά φταίει …η Μάνθα Ζήβα.
• Η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη συνεχίζει κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα να παρουσιάζει ένα παιδικό παραμύθι για τους μικρούς μας φίλους, με συντονίστρια και τις περισσότερες φορές και παρουσιάστρια την Γ. Αναστασοπούλου. Εχουν παρουσιάσει τα καλύτερα παιδικά βιβλία και παραμύθια που έχουν γραφτεί και εικονογραφηθεί  από Ελληνες δημιουργούς.
• Η Βίκυ Σκουρλή είναι η ψυχή της Βιβλιοθήκης μας, κατευθύνει και βοηθάει τους νέους που ψάχνουν την πληροφόρηση. Στο νέο κτίριο της Λ. Ηρακλείου που θα πάμε σε λίγο θα έχουμε INTERNET room για άμεση και γρήγορη πληροφόρηση.΄Ηδη αποκτήσαμε και πολλούς νέους τόμους από Μουσεία και Ιδρύματα.

Επίσης το Πνευματικό Κέντρο συμμετείχε :

• Στην Εκθεση Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός,   στο Στάδιο  Ειρήνης και Φιλίας όπου με την βοήθεια του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.  και τους ακούραστους Χ. Σαπουντζάκη και Μ. Λυκούδη είχαμε νοικιάσει περίπτερο όπου παρουσίασαμε εκθέματα και υλικό της Μικρασιατικής παράδοσης. 
• Στις εκδηλώσεις για την ΙΩΝΙΩΤΙΣΣΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ και στις Εκθέσεις Ζωγραφικής Νέων και Καταξιωμένων Ιωνιωτών Ζωγράφων που συνεργαστήκαμε με τον Ιωνικό Σύνδεσμο
• Στις ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ με Εκθεση Ζωγραφικής, Εκθεση Βιβλίου, παιδικά δρώμενα, χορό και τραγούδι    
• Στις εορτές για το Μπλόκο της Καλογρέζας και με αφιέρωμα για την επέτειο του Πολυτεχνείο
• Στο 4ο Συμπόσιο που διοργάνωσε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με μεγάλη επιτυχία

Επίσης παρουσιάσαμε τα Βιβλία 2 μεγάλων Ελλήνων θεατρανθρώπων. Του Λυκούργου Καλλέργη και του Γιώργου Μιχαηλίδη, τους οποίους και τιμήσαμε με τιμητική πλακέτα.  Για την εκδήλωση της παρουσίασης του Βιβλίου του Γ. Μιχαηλίδη, συνεργαστήκαμε άψογα με τον Σύλλογο Η ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ.

• Διοργανώσαμε ημέρα Αστρονομίας και παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου

Και να θυμίσω και 2 γεγονότα της χρονιάς που μας πέρασε και αφορούν την πόλη μας. Την μετονομασία του Δημοτικού Θεάτρου Ν. Ιωνίας σε «ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΜΝΑΚΗΣ» και την απώλεια του μεγάλου μας γλύπτη ΔΗΜ. ΑΡΜΑΚΟΛΑ.
 
Τελειώνοντας θα ήθελα  να ευχαριστήσω  όλα τα μέλη του Δ.Σ., το προσωπικό του Πνευματικού Κέντρου που δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, να ευχαριστήσω επίσης τον Ν. Βουλγαρέλη, την Χαρούλα Καραβά και την Αννα Κατσάνη για τις ιδέες που μας έφεραν και την βοήθεια που μας έδωσαν σε διάφορες εκδηλώσεις μας.  Είμαι σίγουρος ότι χωρίς όλους αυτούς το Πνευματικό Κέντρο δεν θα είχε πραγματοποιήσει τίποτα.”
 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Γιάννης Χαραλάμπους έκοψε την πίτα του Πνευματικού Κέντρου, και η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση ενός DVD που έδειχνε εικόνες από τις εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου που πραγματοποιήθηκαν το 2009.

 

Μοιραστείτε
Close Search Window