Εκδηλώσεις – Φωτογραφίες - Δραστηριότητες|

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Διακρίσεων (21 Mαρτίου) τo Δίκτυο για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας σας προσκαλεί στην παράσταση του Θεάτρου του Καταπιεσμένου  «Μικρές Σκηνές Καθημερινής Βίας, 2», την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, ώρα 20:00, στο ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Δήμου Νέας Ιωνίας,  Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον του Σταθμού  ΗΣΑΠ της Νέας Ιωνίας.

Από το 2010, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και µετανάστες γίνονται στόχος επιθέσεων µε ρατσιστικά κίνητρα. Η αύξηση του αριθμού των επιθέσεων κατά τη διάρκεια του έτους 2012 ήταν δραματική. Η οικονομική κρίση, τα επώδυνα μέτρα λιτότητας αλλά και η κυρίαρχη αντίληψη ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την αύξηση της εγκληματικότητας έχουν οξύνει τα ξενοφοβικά αισθήματα σε ορισμένα στρώματα της κοινωνίας και έχουν ενισχύσει την ακροδεξιά ρητορική. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η άμεσα η βία με ρατσιστικό ή ξενοφοβικό. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των υπηκόων τρίτων χωρών για την ικανότητα των αρχών να τους προστατεύσουν από την απειλή της ρατσιστικής βίας, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους δράστες των επιθέσεων ότι αυτές οι πράξεις δεν θα γίνονται ανεκτές και θα διερευνώνται πλήρως και διεξοδικά, με τους υπαίτιους να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, οι Ρομά εξακολουθούν να υφίστανται συστηματικά διακρίσεις και να αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την εργασία. Μια κοινότητα από περίπου 800 Ρομά στο χωριό Εξαμίλια (Κορινθία) φέρεται να μην έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα και ζει σε άθλιες συνθήκες υγιεινής. Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στον Ασπρόπυργο και τις Σοφάδες, τα παιδιά Ρομά συνεχίζουν να απομονώνονται ή να αποκλείονται από την εκπαίδευση, γεγονός για το οποίο η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι άνθρωποι που υφίστανται διακρίσεις, εξαιτίας της αντίληψης που έχουν άλλοι γι αυτούς ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Ανάμεσα σ’ αυτές τις ευάλωτες ομάδες  είναι οι φτωχοί, τα μέλη πολλών εθνικών ή εθνοτικών ομάδων, οι ιθαγενείς πληθυσμοί, οι μετανάστες, οι γυναίκες ή όσοι υφίστανται διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των διακρίσεων τόσο από τους ίδιους τους κρατικούς φορείς όσο και από οποιοδήποτε άλλο άτομο. Η Διεθνής Αμνηστία αναλαμβάνει να υπερασπιστεί και να καταγγείλει υποθέσεις ανθρώπων που βασανίστηκαν, που καταδικάστηκαν σε θάνατο, που δικάστηκαν σε μη δίκαιες δίκες ή υπέστησαν άλλες παραβιάσεις εξαιτίας της εικόνας που έχουν άλλοι γι’ αυτούς.

Η παράσταση είναι ένα Διαδραστικό Θεατρικό Δρώμενο πάνω σε θέματα της καθημερινής ζωής σε καιρούς  κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Βασίζεται  σε πραγματικές ιστορίες και διεξάγεται με την ενεργή συμμετοχή των θεατών με όχημα το θέατρο forum του Augusto Boal: «Φανταστείτε μια θεατρική παράσταση όπου εμείς, οι καλλιτέχνες, θα παρουσιάζαμε την άποψή μας για τον κόσμο στο πρώτο μισό και στο δεύτερο μισό το κοινό θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν καινούργιο κόσμο, θα μπορούσε να εφεύρει το δικό του μέλλον δοκιμάζοντας νέες επιλογές».

Είσοδος Ελεύθερη
 

Μοιραστείτε
Close Search Window