Ειδήσεις - Ανακοινώσεις|

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ (Πηγή: ionianet)

Μια βόλτα στο Δημοτικό Ωδείο αρκούσε για να πλημμυρίσει με νότες τις χειμωνιάτικες μέρες μας. Όταν σταματά το σχολικό ωράριο στο 19ο δημοτικό  σχολείο της Νέας Ιωνίας, οι αίθουσες κι οι διάδρομοι, δε χάνουν τη ζωντάνια τους, γιατί από το μεσημέρι και μετά φιλοξενούν τους 90 μαθητές του Ωδείου, που με την αγάπη τους για τη μουσική δίνουν ένα καλλιτεχνικό χρώμα στους χώρους του κτιρίου. 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου, Γιάννης Κοντίτσης ο οποίος κάνει μια εξαιρετική δουλειά, μας ξενάγησε στα ιδιαίτερα μαθήματα και μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε χαμογελαστά παιδιά και αξιόλογους καθηγητές. Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό το πάθος μαθητών και καθηγητών για τη μουσική, οι οποίοι μας μετέδωσαν  ζεστασιά και μας υποδέχθηκαν θερμά, οδηγώντας μας έτσι σε ένα μουσικό απόγευμα, όπου αφήσαμε πίσω μας κάθε έγνοια και άγχος. 

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι υπάρχουν άνεργοι γονείς, οι οποίοι καταφθάνουν στο Ωδείο για να γράψουν τα παιδιά τους, βρίσκοντας πάντα ένα τρόπο να πληρώνουν τα δίδακτρα. Αυτό και μόνο είναι ικανό να μας δώσει ελπίδα, καθώς διανύουμε τους δύσκολους αυτούς καιρούς στη χώρα μας. 

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για τους ικανότατους καθηγητές και την αγάπη τους για τη μουσική και τους μαθητές τους, όμως επιλέγουμε να αφήσουμε ένα μικρό δείγμα της μουσικής διαδρομής τους να μιλήσει για εκείνους. Ενδεικτικά αναφέρω: τον Στάθη Κιοσόγλου, καθ. κλαρινέτου και σαξοφώνου. Α’ κλαρινέτο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Υπήρξε μέλος της ορχήστρας ελαφράς μουσικής και της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ και έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό με γνωστές συμφωνικές ορχήστρες. Τον Δημήτρη Αποστολόπουλο που διδάσκει μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά και μαντολίνο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις και έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους Έλληνες ερμηνευτές. Την Εύα Στεργιοπούλου, καθ. πιάνου με πολύχρονη διδακτική εμπειρία σε ωδεία και σχολεία, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες ως απόφοιτος του διετούς επαγγελματικού κύκλου μετεκπαίδευσης Carl Orff. Τον Γιώργο Παππά, καθ. παραδοσιακών εγχόρδων (ταμπουρά, ούτι, λαούτο, σάζι) που έχει συμμετάσχει σε διάφορα σχήματα ελληνικής παραδοσιακής και έθνικ μουσικής με πολλούς Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές και τέλος τον Αναστάσιο Μακαντάση, καθ. ανωτέρων θεωρητικών, απόφοιτο του τμήματος μουσικών σπουδών και διπλωματούχο στο βιολοντσέλο και τη βυζαντινή μουσική.  

Οι μαθητές που γνωρίσαμε, αν και λίγο ντροπαλοί στην αρχή, δε δίστασαν να μας τονίσουν πόσο αγαπούν τη μουσική και πόσο ευχαριστημένοι είναι από την εκπαίδευσή τους στο δημοτικό ωδείο.
Η Ελβίρα, 16 χρόνων, δήλωσε: « Κάνω προετοιμασία για το μουσικό παν/μιο Μακεδονίας και νιώθω πολύ ασφαλής με τόσο καταξιωμένους καθηγητές κοντά μου. Σε 20 χρόνια θα ήθελα να είμαι σε μια σκηνή και να παίζω απλά μουσική».
Ο Γιάννης, 8 χρόνων: « Ο καθηγητής μου δεν είναι αυστηρός, είναι καλός. Θέλω να μάθω να παίζω τέλεια το κλαρινέτο για να ξεκινήσω μετά και τρομπέτα!»
Η Ταρσίτσα, 46 χρόνων: « Είχα ακούσει τα καλύτερα λόγια για το δημοτικό ωδείο. Ήθελα να ξεκινήσω πάλι το μαντολίνο και ήρθα. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη.»

Το απόγευμα που μας χάρισε το Ωδείο με τη φιλοξενία και την ξενάγησή του ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία και ένας καλός τρόπος να θυμηθούμε πόση αξία έχει η μουσική.

«Χωρίς τη μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.» Νίτσε
 
Συνέντευξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου , κ.Κοντίτση (Πηγή: ionianet)

  •  Με ποιο σκεπτικό δημιουργήθηκε το δημοτικό Ωδείο;

Το ωδείο μας είναι αναγνωρισμένο από το κράτος και σκοπός του είναι να παρέχει σπουδές υψηλού επιπέδου τόσο σε μαθητές που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μουσική ερασιτεχνικά όσο και σε εκείνους που επιθυμούν να αποκτήσουν τίτλο σπουδών. Η φοίτηση στο ωδείο και τους δέκα μήνες της λειτουργίας του είναι υποχρεωτική. Από την εποχή των «τεχνικών σχολών ο Όμηρος», ο δήμος δημιούργησε ξανά, μετά από 30 χρόνια, μια δική του σχολή. Αυτή τη φορά είναι προσανατολισμένη στην μουσική εκπαίδευση των νέων του δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής.
Η Νέα Ιωνία στα 90 χρόνια από τη δημιουργία της έχει προσφέρει πολλά στη μουσική ζωή της Ελλάδας. Να θυμηθούμε από τους παραδοσιακούς μικρασιάτες μουσικούς το Νίκο Στεφανίδη στο κανονάκι, από τους νεώτερους τους Σουγιούλ, Καζαντζίδη, Φαραντούρη, Καγιαλόγλου και από τους πιο νεώτερους τον Κιοσόγλου, καθηγητή του ωδείου μας και α’ κλαρινέτο της κρατικής ορχήστρας Αθηνών. Οι περισσότεροι νέοι τότε της Φιλαρμονικής του δήμου μας είναι οι καλύτεροι μουσικοί των ορχηστρών μέχρι σήμερα. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια καμία μαζική κίνηση δεν έγινε προκειμένου να μπορέσουν οι νέοι να ασχοληθούν με τη μουσική. Όσοι ήθελαν να ασχοληθούν πήγαιναν προς το κέντρο της Αθήνας ή σε γειτονικούς δήμους. Με το Ωδείο του δήμου Νέας Ιωνίας, φιλοδοξούμε να αλλάξει το τοπίο. Δεν επιθυμούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τα άλλα ιδιωτικά ωδεία. Το αντίθετο έχουμε τους ίδιους στόχους και θα επιδιώξουμε και συνεργασίες. Η «μουσική άνοιξη» που θέλουμε να πετύχουμε θα μας ωφελήσει όλους.

  •   Τι τμήματα έχει;

Στο ωδείο μας καθιερώθηκαν ήδη τα παρακάτω τμήματα:
      1.       Τάξη πιάνου
      2.       Τάξη κιθάρας
      3.       Τάξη φλάουτου
      4.       Τάξη κλαρινέτου
      5.       Τάξη σαξοφώνου
      6.       Τάξη παραδοσιακού βιολιού
      7.       Τάξη εγχόρδων παραδοσιακών οργάνων (ταμπουράς, λαούτο, ούτι)
      8.       Τάξη ηλεκτρικής κιθάρας
      9.       Τάξη ηλεκτρικού μπάσου
    10.       Τάξη μπουζουκιού – μαντολίνου
    11.       Τάξη ανώτερων θεωρητικών (ειδικό αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας)
    12.       Τάξεις προετοιμασίας για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών των Α.Ε.Ι..
Σύντομα θα επαναλειτουργήσουν η παιδική χορωδία και ξεκινούν τη λειτουργία τους

  • το τμήμα κρουστών (ντραμς),
  • τάξη αρμονίου,
  • τάξη βιολοντσέλου.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας έχουμε ήδη καλύψει με καθηγητές, τα περισσότερα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, της μπάντας και της νεανικής μουσικής. Υστερούμε στον τομέα της παραδοσιακής μουσικής. Με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έχουμε ενταχθεί, και ελπίζουμε να γίνει τελικά η χρηματοδότηση του δήμου μας, πιστεύουμε ότι θα καλύψουμε και αυτόν τον τομέα σε ικανοποιητικό βαθμό. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με την μουσική πολιτισμική παράδοση των παππούδων τους.
Ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας, καθυστερημένα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2012. Σε πολύ σύντομο χρόνο οι πρώτοι 29 μαθητές, ξεπέρασαν τους 90. Η δυναμική του ωδείου είναι πολύ μεγάλη αν σκεφτούμε ότι δεν έχει γίνει διαφήμιση. Ευελπιστούμε, τα επόμενα χρόνια σε πολύ περισσότερους μαθητές, αν φυσικά συνεχιστεί η ίδια σταθερή πορεία που έχει αποκτήσει.
Ήμασταν τυχεροί και με τους καθηγητές οι οποίοι έχουν εργαστεί πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που φαίνονται στα χαρτιά. Από την αρχή δουλέψαμε σαν ομάδα με τακτικές συναντήσεις και αλληλοκάλυψη σε όλους τους τομείς. Το δυναμικό του ωδείου έχει έμπειρους εκπαιδευτικούς της μουσικής αλλά και νέους με αρκετή διάθεση για δουλειά. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι το ωδείο θα στηριχτεί στην αρχή της ανταποδοτικότητας. Δηλαδή δεν θα είχαμε καμία επιχορήγηση, διότι πλέον μόνο με αυτό τον όρο εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που εγκρίνουν την πρόσληψη των καθηγητών. Έτσι με την αύξηση των μαθητών θα καλύπτεται οικονομικά η λειτουργία του ωδείου και θα έχουμε τη δυνατότητα, να δίνουμε υποτροφίες σε οικονομικά ασθενείς συνδημότες μας. 

  • Ποια είναι η συμμετοχή των μαθητών;

Εκτός από τα ατομικά μαθήματα στο μουσικό όργανο της επιλογής τους, οι μαθητές του ωδείου συμμετέχουν στα τμήματα θεωρίας τα οποία λειτουργούν με 5 έως 8 μαθητές, στην παιδική χορωδία και στα μουσικά σύνολα του ωδείου τα οποία ξεκινούν σταδιακά τη λειτουργία τους. Η μουσική ως προς τη μελέτη είναι μοναχική όμως αυτό αντισταθμίζεται με τη συμμετοχή στα μουσικά σύνολα και στις χορωδίες όπου θα αναπτύσσεται η κοινωνικότητα των μαθητών και η άμιλλα. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, μετά από πολλές έρευνες, ότι η ενασχόλησή του παιδιού με τη μουσική το βοηθάει σε πολλά και διαφορετικά θέματα που αφορούν τη διαμόρφωση του χαρακτήρα, τη βελτίωση της επίδοσής του και κυρίως στη δημιουργία ενός ισορροπημένου νέου ανθρώπου
Τέλος, η συμμετοχή των γονέων στις εκδηλώσεις και ιδιαίτερα με τον τρόπο που θέλουμε, δηλαδή της ενεργούς συμμετοχής τους, θα αποτελέσει ένα ενδιαφέρον, ας το πούμε έτσι προσωρινά, πείραμα αλληλοδιδασκαλίας. Περισσότερα στη συναυλία μας στις 15 Δεκεμβρίου. Τέλος θα επιδιώξουμε και την πιο ενεργή συμμετοχή τους στις διαδικασίες της λειτουργίας του ωδείου.

  •  Ποιες είναι οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που έχετε πραγματοποιήσει έως σήμερα;

Δύο μεγάλες συναυλίες. Η πρώτη στις 23 Φεβρουαρίου 2013 με τη συμφωνική μπάντα του πειραματικού μουσικού γυμνασίου και λυκείου Παλλήνης. Παράλληλα σε αυτή τη συναυλία συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και ρούχα για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου. Με αυτή τη συναυλία δείξαμε το διπλό στόχο μας. Θέλουμε νέα παιδιά να αναστήσουν τη φιλαρμονική του δήμου με τις τόσες διακρίσεις που είχε μέχρι πριν 30 χρόνια. Επιπλέον επιδιώκουμε τη δημιουργία συμφωνικής ορχήστρας καθώς και συνόλων της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Όμως δεν είμαστε και έξω από την κοινωνική πραγματικότητα. Η τέχνη δεν ήταν ποτέ έξω από την ίδια τη ζωή. Όπου μπορούμε να συμβάλουμε στην επούλωση κάποιων πληγών θα το κάνουμε. Άλλωστε την περσινή χρονιά με πρωτοβουλία των καθηγητών του ωδείου, δύο νέα παιδιά από τη στέγη ανηλίκων έκαναν δωρεάν μαθήματα. Το ταξίδι μόλις άρχισε.
Η δεύτερη συναυλία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ιωνικό Σύνδεσμο το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, με το τρίο «Ορφέας» που παρουσίασε συνθέσεις του Astor Piazzola, με τους μουσικούς Θανάση Σκαρλάτο, φλάουτο, Σωκράτη Κάνα, τσέλο και Δήμητρα Ματζουράτου, πιάνο.
Ενδιάμεσα λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς (Ιούνιος 2013) πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συναυλία των μαθητών του ωδείου μας. Ήταν εξαιρετικό το επίπεδο τους για μόλις 6 μήνες δουλειάς.

  • Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Στις 15 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη χριστουγεννιάτικη συναυλία του ωδείου στον κινηματογράφο Αστέρα. Ξεκινάμε τα πρώτα μουσικά μας σύνολα και φιλοδοξούμε να κάνουν εκεί την πρώτη τους εμφάνιση. Επιθυμούμε να δείξουμε τη δουλειά που γίνεται για να την απολαύσουν πρώτα οι γονείς των μαθητών μας και μετά όλοι οι Ιωνιώτες. Με την έναρξη του 2014 θα γίνουν οι πρώτες προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών που ξεκίνησαν τη λειτουργία του ωδείου. Σταδιακά θα ξεκινήσουν και άλλα μουσικά σύνολα τα οποία θέλουμε να είναι ο κορμός της λειτουργίας του ωδείου.
Τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι πολιτιστικοί φορείς του δήμου μας παρουσιάζουν στη Νέα Ιωνία έργα της έντεχνης-λόγιας μουσικής. Ο ΟΠΑΝ είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει την traviata  του Verdi με την Εθνική Λυρική Σκηνή και πρόσφατα την κρατική ορχήστρα Αθηνών. Αυτές οι εκδηλώσεις έδειξαν με τη συμμετοχή των πολιτών την ανάγκη λειτουργίας στο δήμο μας μεγάλη αίθουσας συναυλιών. Έχουμε πολλούς μικρούς χώρους αλλά δεν υπάρχει η μεγάλη αίθουσα. Η «Αφροδίτη» είναι ο μοναδικός έτοιμος χώρος που με την κατάλληλη διαμόρφωση από τις τεχνικές υπηρεσίες θα μπορούσε να είναι η αίθουσα εκδηλώσεων που χρειαζόμαστε. Είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί από το δήμο. Άλλωστε είναι στο χώρο που φιλοξενούνται και άλλες δραστηριότητες όπως το ΚΕΜΙΠΟ κ.ά.
Τέλος, θα προσπαθήσουμε στις συναυλίες μας να εμφανίζονται νεανικά μουσικά σύνολα καθώς και ομάδες μουσικών που θα έχουν να παρουσιάσουν πρωτότυπες δημιουργίες. Σύντομα θα ξεκινήσουν και τα πρώτα σεμινάρια όπου φιλοδοξούμε να έχουμε κοντά μας σημαντικούς μουσικούς.



 

Μοιραστείτε
Close Search Window