Ειδήσεις - Ανακοινώσεις|

Eνημέρωση για τη γρίπη των πτηνών

 Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 261580/16-10-2009 έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη εστίας γρίπης των πτηνών στην Ισπανία.
Με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται εντός ζώνης του μεταναστευτικού ρεύματος άγριων πτηνών, τα οποία είναι πιθανό να είναι φορείς του υπεύθυνου ιού, παρακαλούμε τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών για την πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 1 της με αριθμ. 258971 Απόφασης (ΦΕΚ 1785/Β΄/4-9-2008) «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών» του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Οικόσιτα πουλερικά
1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών:
Α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λ.π.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
Β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.

2. Τα οικόσιτα πουλερικά της παραγράφου 1 πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

3. Τα οικόσιτα πουλερικά που βρίσκονται στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.

4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

5. Σε περιπτώσεις αυξημένης  νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.
 

Μοιραστείτε
Close Search Window