Ειδήσεις - Ανακοινώσεις|

 

                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επέστρεψε χθες από την Αττάλεια της Μ. Ασίας, η Αντιπροσωπεία της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας. Δεν είχε πάει βέβαια για τη Σύνοδο των G20, αλλά για μια σπουδαία εθνικοθρησκευτική εκδήλωση: τα θυρανοίξια του ναού της Παναγίας της Πισιδιώτισσας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κων/λεως κ.κ. Βαρθολομαίο.
Η αντιπροσωπεία της Ένωσης αποτελουμένη από τον Α΄ Αντιπρόεδρο κ. Λουκά Χριστοδούλου, τον γεν. γραμματέα κ. Αθανάσιο Γουναρίδη, τον κοσμήτορα κ. Κοσμά Χατόγλου, το μέλος κ. Όμηρο Ακιανίδη έφθασε στην Αττάλεια το απόγευμα της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου. Ακολούθησε ένα πυκνό εορταστικό πρόγραμμα, με την εξής σειρά:

1) Την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου τελέσθηκε τρισάγιο για τους νεκρούς της Μικρασίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλυπίου στην ελληνική συνοικία του Καλέϊτσι της Αττάλειας, ιερουργούντων 5 ιερέων, μεταξύ των οποίων, ο αιδεσιμότατος Ελευθέριος Χαβάτζας.
Ακολούθησε ξενάγηση στις αρχαιότητες της Πέργης και στο περίφημο αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας, όπου και το μεγάλο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου ύψους 3,5 μ.

2) Το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου η αντιπροσωπεία μετέβη από την Αττάλεια στην Alanya. Στη διαδρομή ξεναγήθηκε στο καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο της Ασπένδου, χωρητικότητας 12.000 θεατών. Το βράδυ έγινε με Πατριαρχική χοροστασία υπό τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κων/λεως κ.κ. Βαρθολομαίο ο Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, παρουσία εκατοντάδων προσκυνητών στον ανακαινισθέντα από τη δημοτική Αρχή της Αlanya, Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Βουνού. Συλλειτούργησε ο μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος.
Στη συνέχεια οι εκδρομείς από την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη, επέστρεψαν στην Αlanya, όπου παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Ενώσεως, ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου επέδωσε ψηφίσματα τιμής σε περγαμηνή τόσο στον Παναγιότατο Οικ. Πατριάρχη, όσο και στον Μητροπολίτη Πισιδίας.

3) Κυριακή 15 Νοεμβρίου
Όλοι οι εκδρομείς μετέβησαν στην τοποθεσία Μαχμουτλάρ της Alanya, όπου ήδη έχει ανεγερθεί με ταχύτατες ενέργειες του μητροπολίτου Σωτηρίου, ο Ιερός ναός της Παναγίας της Πισιδιώτισσας, για να τελεσθούν τα θυρανοίξια του. Ο ναός της Παναγίας της Πισιδιώτισσας είναι ο πρώτος ναός που ανεγέρθη εκ θεμελίων στη Μικρά Ασία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Είναι αφιερωμένος στην Παναγία και η εικόνα της είναι από τις παλιότερες βυζαντινές εικόνες, η οποία βρέθηκε στην πόλη Σωζόπολη (Ουλούμπουρλού) της Πισιδίας, Η πρωτότυπη εικόνα βρίσκεται στη Μόσχα. Πρόκειται για θαυματουργό εικόνα, αφού όπως λέγεται από το χέρι της Παναγίας αναβλύζει μύρο.
Μετά την λειτουργία, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μητροπολίτη Πισιδίας, τον Δήμαρχο Alanya και τον έπαρχο της περιοχής. Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια, όπου συμμετείχαν τα Ρώσικα Σχολεία της Alanya και τα εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» από την Κόρινθο, ενώ στο τέλος όλοι μαζί χορευτές και προσκυνητές χόρεψαν μικρασιάτικα τραγούδια δακρυσμένοι και συγκινημένοι.
Λίγο πριν την εκδήλωση και με την άφιξη του Δημάρχου της Alanya, ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, με την ιδιότητα του Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας, εκπροσωπώντας τον Δήμο της Ν. Ιωνίας, επέδωσε στο δήμαρχο της Alanya κ. Adem Murat Yucel τιμητική πλακέτα του δημάρχου Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση, δεδομένου ότι οι δήμοι έχουν αδελφοποιηθεί.
 
4) Δευτέρα 16 Νοεμβρίου
Η αντιπροσωπεία της ΄Ενωσης επισκέφθηκε τα Μύρα της Λυκίας και τον ναό του Αγίου Νικολάου.
Την άλλη μέρα το μεσημέρι επέστρεψε στην Ελλάδα.

Εντύπωση έκανε αφενός η συμμετοχή τόσων Ορθοδόξων από την Ελλάδα στα Θυρανοίξια αλλά και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχαν παρθεί κι εξαιτίας των γεγονότων της Γαλλίας αλλά και εξαιτίας της Συνόδου των G20 (οι 20 ισχυρότερες οικονομικές-βιομηχανικές χώρες) που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια, το 3/ήμερο 14-16 Νοεμβρίου.

   

 
 

Μοιραστείτε
Close Search Window