ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ
Συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την ημέρα (15 Μαρτίου 1944) που έγινε το «Μπλόκο της Καλογρέζας», η κορυφαία στιγμή της Αντίστασης του Ιωνιώτικου λαού στο Γερμανό κατακτητή. Όπως κάθε χρόνο ο Δήμος Ν. Ιωνίας σε συνεργασία με τα σωματεία και τους φορείς της πόλης διοργάνωσαν εκδηλώσεις αφιερωμένες στη θυσία των 22 παλικαριών τα οποία εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τα «Τάγματα Ασφαλείας», εκεί στις όχθες του Ποδονίφτη, στο σημείο περίπου όπου έχει ανεγερθεί το ηρώο των πεσόντων του Μπλόκου.
Στα πλαίσια του εορτασμού, το βράδυ της Τετάρτης 12 Μαρτίου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. οργάνωσε εκδήλωση με ομιλητή το γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα του βιβλίου «Το ταξίδι του Ικάρου» κ. Κώστα Χαλέμο με θέμα : «Οι αγώνες των ανθρακωρύχων και το Μπλόκο της Καλογρέζας».
Παρόντες ήσαν ο δήμαρχος κ. Ηρακλής Γκότσης, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων και ευρύ κοινό της πόλης.
Τον ομιλητή παρουσίασε ο πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος άλλωστε είχε ο ίδιος συμβάλλει στην όλη τεχνική υποστήριξη, με την παροχή και την προβολή φωτογραφικών ντοκουμέντων, εγγράφων κλπ.
Για το θέμα των ανθρακωρύχων που εργάστηκαν στα λιγνιτωρυχεία της Καλογρέζας και του Ηρακλείου ανάμεσα στα έτη 1938-1958 υπήρχε μια πρώτη κατάθεση πληροφοριών, που πολλαπλασιάσθηκαν τον τελευταίο καιρό, μέσα από τις εκδόσεις του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και άλλα σχετικά έργα στα οποία άλλωστε αναφέρθηκε ο ομιλητής στο τέλος.
Όμως ο Κ. Χαλέμος είχε από καιρό ο ίδιος ερευνήσει, εξαντλητικά το θέμα του, αφού άλλωστε ετοιμάζεται να εκδώσει και σχετικό σύγγραμμα.
Μελέτησε όλες τις παραμέτρους σε βάθος. Το νομικό πλαίσιο της ίδρυσης και λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων, τα μέσα και τον τρόπο δουλειάς των μεταλλωρύχων, το εξαγόμενο προϊόν και το μέγεθος του για την οικονομία και την απασχόληση αλλά και την καθημερινή πάλη ανδρών και γυναικών στα έγκατα της γης και στην επιφάνεια για τη συλλογή και την προώθηση του λιγνίτη, ο οποίος ας σημειωθεί εκτός του ότι βρισκόταν σε μικρό σχετικά βάθος ήταν και εξαιρετικής ποιότητας.
Στο μεγαλύτερο μέρος όμως της ομιλίας περιστράφηκε στους αγώνες των λιγνιτωρύχων κατά την περίοδο της κατοχής, όταν οι Γερμανοί είχαν επιτάξει τα λιγνιτωρυχεία. Τολμούσαν να υψώνουν ανάστημα, να απεργούν και να κινητοποιούν και να κινητοποιούνται, ενώ γνώριζαν τι τους περίμενε, όντας οι περισσότεροι ήδη ενταγμένοι στις γραμμές του Κ.Κ.Ε. και του Ε.Α.Μ.
Λιγνιτωρύχος ήταν ο πρώτος Ιωνιώτης, αντιστασιακός που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς, το 1942, ο Κώστας Κοφινάκος, ενώ επτά από τα 22 παλικάρια που τουφεκίσθηκαν στο Μπλόκο ήταν λιγνιτωρύχοι.
Όταν ο λόγος έφθασε στο Μπλόκο της Καλογρέζας ο ομιλητής κάλεσε στο βήμα έναν Καλογρεζιανό, που ως μικρό παιδί είχε ζήσει τη φρίκη του Μπλόκου, τον κ. Βαγγέλη Κρυωνά.
Συγκινημένος ο κ. Β. Κρυωνάς θυμήθηκε και περιέγραψε τις τραγικές εκείνες στιγμές που γνώρισε ολόκληρη η συνοικία της Καλογρέζας.
Το υλικό και ο τρόπος της παρουσίασής του από τον κ. Χαλέμο κράτησε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον όλων όσοι παρευρέθηκαν στην ομιλία. Επρόκειτο πραγματικά για μια σπάνια κατάθεση στην ιστορία της Πόλης.
Last modified: 17 Μαρτίου, 2014