Ανακοινώσεις, Ειδήσεις - Ανακοινώσεις|

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών, ο Δήμος μας έχει αναθέσει έργο καταπολέμησης κουνουπιών για την εαρινή – καλοκαιρινή περίοδο.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την καταπολέμηση των κουνουπιών με την περιβαλλοντικά συμβατή μέθοδο της προνυμφοκτονίας στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου στους οποίους μετά από εβδομαδιαίο έλεγχο πιστοποιημένα παρουσιάζουν προνύμφες κουνουπιών.

 Κύριες εστίες είναι στάσιμα νερά, σιντριβάνια, ρέματα, φρεάτια όμβριων υδάτων καθώς και άλλες πιθανές υδατοσυλλογές του Δήμου.

Όλα τα κουνούπια χρειάζονται νερό για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά όπου μπορούν να εκκολαφθούν ακόμη και σε μία ή δύο ημέρες.

Άλλα είδη μπορούν να αφήσουν τα αυγά τους στο χώμα, σε παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, κονσερβοκούτια ή και άλλα πεταμένα δοχεία. Τα αυγά των κουνουπιών αυτών μπορεί να περιμένουν εκεί για εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να σκεπαστούν με νερό και να εκκολαφθούν οι προνύμφες.

Έτσι μετά από μια βροχή θυμηθείτε να απομακρύνετε όλα τα στάσιμα νερά από την αυλή ή το μπαλκόνι σας για να αποτρέψετε την ανάπτυξη κουνουπιών.

Ο κύκλος ζωής των διάφορων σταδίων των προνυμφών (για τα οποία επιχειρείται η καταπολέμηση) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διαρκεί από 5 εως 10 ημέρες (ανάλογα της θερμοκρασίας που επικρατεί).

Τα ενήλικα κουνούπια ζουν και τσιμπούν κατά μέσο όρο για έναν μήνα (20 έως 40 ημέρες) και αναπαύονται σε θάμνους ή σε ψηλό γρασίδι, δεν γεννιούνται ούτε αναπτύσσονται εκεί!

Στάσιμα νερά στο χώρο σας σημαίνει ότι ενδέχεται να εκτρέφετε κουνούπια στην αυλή ή στο μπαλκόνι σας.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε

Προτιμάτε να ποτίζετε νωρίς το πρωί και όχι αργά το απόγευμα ώστε το πλεονάζον νερό να εξαντληθεί και να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Επειδή η καταπολέμηση κουνουπιών στους κοινόχρηστους χώρους δεν αρκεί, συνίσταται να γίνεται καταπολέμηση και στους ιδιωτικούς χώρους απώτερης που διαθέτουν την σχετική άδεια.

Κρατώντας τα κουνούπια μακριά

  • Φοράμε ρούχα που μας κρατούν δροσερούς (τα κουνούπια ελκύονται από τη θερμότητα του σώματος και τον ιδρώτα). Επίσης ρούχα με μακριά μανίκια και άνετα παντελόνια, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Επίσης, δε βάζουμε αρώματα.
  • Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες ειδικά στο παιδικό κρεβάτι και στο καρότσι και τις ελέγχουμε τακτικά για τρύπες.
  • Στο σπίτι τοποθετούμε σίτες σε παράθυρα φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
  • Φροντίζουμε ώστε στην αυλή ή στην βεράντα να μην υπάρχουν εστίες με νερό που λιμνάζουν, επειδή αυτά τα υποτυπώδη «έλη» τραβούν τα κουνούπια σαν μαγνήτης.

Ανανεώνουμε καθημερινά το νερό στα βάζα και αδειάζουμε τα πιατάκια από τις γλάστρες στο μπαλκόνι. Πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι οποιαδήποτε εστία στάσιμου νερού αποτελεί ενδυνάμει χώρο αναπαραγωγής κουνουπιών. Γι’ αυτό προτιμούμε να ποτίζουμε τις πρωινές ώρες.

  • Κουρεύουμε το γρασίδι και τις φυλλωσιές, επειδή στα σημεία αυτά βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια. Καθαρίστε τις υδρορρόες από φύλλα ώστε να μην κρατάνε νερό.
  • Βεβαιωθείτε ότι η πισίνα σας λειτουργεί κανονικά ή είναι εντελώς άδεια όταν δεν χρησιμοποιείται.
  • Πετάξτε ή φυλάξτε από τη βροχή παλιά ελαστικά, βαρέλια, μπουκάλια και δοχεία που κρατούν νερό.

Διορθώστε σωλήνες με διαρροές και εξωτερικές βρύσες που στάζουν.

  • Ισοπεδώστε η αποξηράνετε όλες τις λακκούβες ή αυλάκια στην αυλή σας.
  • Καλύψτε τους κάδους απορριμμάτων ώστε να μην κρατούν νερό της βροχής.
  • Αδειάστε η αλλάζετε συχνά το νερό από ποτίστρες ζώων, τα τασάκια από γλάστρες και δοχεία συλλογής υδρατμών από κλιματιστικά.
  • Διατηρείται το γκαζόν σας κουρεμένο και τους θάμνους σας που βρίσκονται κοντά στο σπίτι καλά κλαδεμένους ή αραιωμένους ώστε τα κουνούπια να μην αναπαύονται εκεί.

Τμήμα Περιβάλλοντος και

Πολιτικής Προστασίας

Μοιραστείτε
Close Search Window