Ειδήσεις - Τύπος|

 

ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΟΥΔΗΣ & ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ  ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν. ΙΩΝΙΑΣ  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρά τον κακό καιρό, αυτήν του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου έγινε την περασμένη Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012, το βράδυ η εκδήλωση της Απονομής των διακρίσεων του Πανελλήνιου διαγωνισμού μυθιστορήματος με θέμα τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Ανατολής, που είχε προκηρύξει το «Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού –ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο χαιρετισμό του αντιπροέδρου κ. Λουκά Χριστοδούλου, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετάσχοντες, οι οποίοι προέρχονταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και την Κύπρο, δείγμα, όπως είπε, της αναγνωρισιμότητας που πανελλαδικά έχει πλέον αποκτήσει το Κέντρο, αλλά και όλους όσοι έδωσαν το παρών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα.

Στη συνέχεια παρακάλεσε την Επιτροπή αξιολόγησης να παρουσιάσει τους βραβευμένους και τα έργα τους.
Ο κ. Χάρης Σαπουντζάκης, τ. πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, ο οποίος συντόνιζε το μέρος των παρουσιάσεων, αναφέρθηκε με λίγα λόγια στο πνεύμα του διαγωνισμού και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που εμπεριείχε η προκήρυξη : διαγωνισμός μυθιστορήματος με την προϋπόθεση το υποβαλλόμενο έργο να αναφέρεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την Καταστροφή.

Έτσι  είπε η συμμετοχή 13 συγγραφέων, αυτή καθεαυτή, είναι κι ένα δείγμα της ακτινοβολίας του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Ακολούθως διάβασε το Πρακτικό της Επιτροπής αξιολόγησης, η οποία ομοφώνως έκρινε ότι δεν θ’ απονεμηθεί βραβείο, αλλά μόνον έπαινος και 2 εύφημες μνείες.

Έπαινος απονεμήθηκε στο έργο: «Και η ψυχή στη Σμύρνη» του κ. Γιάννη Ρουσσουνέλου από τη Σύρο, ενώ εύφημης μνείας έτυχαν τα έργα: «Το τραγούδι της γιαγιάς» της κας Λίνας Μπένου από το Περιστέρι και το «Γιασμίν : τρεις και μία νύχτες» του κ. Κων/νου Αρβανιτάκη από το Ηράκλειο Κρήτης.

Για τον έπαινο μίλησε, εκ μέρους της Επιτροπής, η κα Καλλιόπη Στεριάδου, Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου και για τις εύφημες μνείες η κα Μυρτώ Τσαούση-Κλεάνθους, ποιήτρια-συγγραφέας και ο κ. Γιάννης Πλαχούρης, δημοσιογράφος.
Εκτενή αποσπάσματα των έργων τους, απέδωσε η ηθοποιός κα Σοφία Σγουράκη.

Τέλος η κα Ζαχαρούλα Καραβά δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε, με πολλή συντομία, στα άλλα 10 έργα, τα οποία δεν βραβεύτηκαν.
Η απονομή των διακρίσεων έγινε από το Δήμαρχο Νέας Ιωνίας και Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Ηρακλή Γκότση.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο ακροατήριο η ομιλία της κας Λίτσας Χαραλάμπους, Αντιπροέδρου του Συλλόγου Mικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, η οποία εξιστόρησε ότι ο βραβευθείς κ. Γιάννης Ρουσσουνέλος εμπνεύστηκε στη συγγραφή του έργου του από την απώλεια του Σμυρνιού πατέρα της, ο οποίος επί πολλά χρόνια επιθυμούσε να επισκεφθεί την πατρίδα του, αλλά μόλις έφθασε στη Σμύρνη κι ένιωσε να τον τυλίγει η αύρα της, υπέστη καρδιακή προσβολή και άφησε την τελευταία πνοή του, εκεί στη γενέθλια γη του.

Έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ήταν κι οι ευχαριστήριοι λόγοι των τριών διακριθέντων, οι οποίοι περιβάλλονταν από μέλη των οικογενειών τους κι εκπροσώπους προσφυγικών συλλόγων των πόλεών τους.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον μαέστρο-υπεύθυνο της παραδοσιακής χορωδίας του Ο.Π.Α.Ν του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Βαγγέλη Σαραντίδη να παρουσιάζει πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια.

 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των προσφυγικών συλλόγων της Ν. Ιωνίας (Σύλλογος Σμυρναίων, Ένωση Σπάρτης, Σωματείο Ινεπολιτών- Κασταμονιτών, Σύνδεσμος Αλαγιωτών, Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας η «Καππαδοκία») του Ιωνικού Συνδέσμου και ακόμη εκπρόσωποι των προσφυγικών συλλόγων Περιστερίου και Σύρου αλλά και άλλων πολιτιστικών φορέων της πόλης μας.
Την Ένωση Σμυρναίων εκπροσώπησε ο Γραμματέας της κ. Νίκος Βικέτος.

Η Επιτροπή αξιολόγησης

Οι βραβευθέντες

Μοιραστείτε
Close Search Window