Ειδήσεις - Τύπος|

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ωδείου Δήμου Νέας Ιωνίας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ιταλικές καντσονέτες από τις κ. Τζένη Χατζηδήμου, μέτζο σοπράνο και την Ειρήνη Λαλιώτη, πιάνο.

Η Τζένη Χατζηδήμου είναι από το 1995 είναι μέλος και σολίστ της Πολυφωνικής Χορωδίας του Δήμου Βόλου και από το 2002 συνεργάζεται με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο έργο του Pergolesi “Stabat Mater” με την Κρατική Ορχήστρα του Σούμεν Βουλγαρίας και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου. Επίσης έχει συνεργαστεί με το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Λυρικών Σολίστ (Αθήνα), με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου και με το (Φωνητικό Σύνολο) Voice & Voices της Σύλβιας Τσιμπανάκου.     

Η Ειρήνη Λαλιώτη είναι απόφοιτος ωδείου Αθηνών, και της ανώτατης ακαδημίας  μουσικής στη Βιέννη της Αυστρίας (υποτροφία Gina Bachauer). Έχει διδάξει στην ανώτατη μουσική ακαδημία του Graz της Αυστρίας και στο Konservatorium der Stadt Wien και μαθητές της βραβεύτηκαν σε διεθνείς, πανευρωπαϊκούς και Αυστριακούς διαγωνισμούς (Gorizia, Monte Carlo και Wien). Συνεργάστηκε επίσης με τον βιολοντσελίστα Friedrich Kleinhapl και έχουν από κοινού ηχογραφήσει για την Αυστριακή ραδιοφωνία και τηλεόραση με έργα των Beethoven, Brahms, Debussy, Webern, Shostakovich, Dvorak καθώς και σύγχρονων Αυστριακών συνθετών. Επίσης ρεσιτάλ της έχουν μαγνητοσκοπηθεί για την Ελληνική τηλεόραση. Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος «Ευφωνία» που στόχο έχει την παρουσίαση έργων μουσικής δωματίου για πιάνο, έγχορδα και πνευστά τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ μουσικό κοινό. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Μονακό, Ουγγαρία, Ιταλία, Αυστρία. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα μουσικής δωματίου Bach στη Βιέννη καθώς και με την ορχήστρα ProArte της Βιέννης. 

 Οι ερμηνείες των τραγουδιών ήταν έξοχες και όσοι παραβρέθηκαν, χάρηκαν μια πραγματικά ξεχωριστή συναυλία. 

 Στη συνέχεια ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ωδείου Γιάννης Κοντίτσης, αναφέρθηκε στον απολογισμό του πρώτου χρόνου της λειτουργίας του ωδείου όπου τόνισε: «Σε ένα μόλις χρόνο οι μαθητές μας πλησιάζουν τους 100. Σε μια εποχή με δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, όπως η σημερινή, θεωρούμε ότι έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι γονείς. Υποσχόμαστε να είμαστε δίπλα στα παιδιά τους σε κάθε τους βήμα στην εξερεύνηση του όμορφου κόσμου της μουσικής». Αναφέρθηκε επίσης ότι στη Νέα Ιωνία η οποία έχει μεγάλη παράδοση στο χώρο της μουσικής τόσο από τους μικρασιάτες μουσικούς που εγκαταστάθηκαν σε αυτή την περιοχή όσο και από τους νεώτερους καθώς και την παράδοση της Φιλαρμονικής πριν από 30 χρόνια και ότι ήταν επιβεβλημένο να ξεκινήσει η λειτουργία του ωδείου. «Η «μουσική άνοιξη» που θέλουμε να πετύχουμε θα μας ωφελήσει όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι για να αλλάξει ο κόσμος πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά του. Αν η κοινωνία ήταν υγιής δεν θα μπορούσε να ανέχεται όλα αυτά τα φαινόμενα διαφθοράς που μαθαίνουμε σήμερα. Ο πολιτισμός θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος για την αλλαγή νοοτροπίας. Ειδικότερα για τη μουσική, τόνισε ότι  καλλιεργεί ελεύθερο και σκεπτόμενο άνθρωπο που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία που θα ζήσει αύριο. Αναφέρθηκε επίσης στα τμήματα του ωδείου που είναι στα κλασσικά όργανα τα έγχορδα (βιολί, βιολοντσέλο), στα ξύλινα πνευστά (κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλάουτο), στα ηλεκτρικά όργανα (ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, αρμόνιο και ντραμς). Αντίστοιχα το ωδείο καλύπτει και ένα βασικό κομμάτι των ελληνικών παραδοσιακών οργάνων (παραδοσιακό βιολί, ταμπουράς, λαούτο, ούτι, μπουζούκι, μαντολίνο). Επίσης έχει μαθητές στον τομέα των θεωρητικών της ευρωπαϊκής μουσικής (τάξη ανώτερων θεωρητικών -ειδικό αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας- και τάξη προετοιμασίας για τμήματα Μουσικών Σπουδών των Α.Ε.Ι.) και τάξη βυζαντινής μουσικής.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Το μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του ωδείου έγινε. Είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η τοπική κοινωνία δείχνει να το αγκαλιάζει επειδή βλέπει ότι υπάρχει ένας υγιής οργανισμός. Στην πρόθεσή μας είναι η συνεργασία με όλους τους φορείς, κάτι που ήδη ξεκινήσαμε με τις συναυλίες που έχουμε πραγματοποιήσει. Όμως το μήνυμα προς τους γονείς και τους μαθητές μας που ασχολούνται ή θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη μουσική είναι αυτό. Η ενασχόληση με τη μουσική μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ωφελεί τον ψυχισμό του παιδιού, την παιδεία καθώς και τον τρόπο σκέψης του. Η συμμετοχή στα μουσικά σύνολα αλλά και στη χορωδία βοηθά στην κοινωνικοποίησή τους έτσι ώστε να μάθουν να συνεργάζονται με άτομα, να γίνουν καλύτεροι μαθητές, καλύτεροι πολίτες και κυρίως να μάθουν να φιλτράρουν την «πληροφορία» η οποία σήμερα υπάρχει σε τεράστια ποσότητα και χωρίς κρίση».

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του πως ο Δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει τη λειτουργία του ωδείου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΑΝ, Παναγιώτης Κωστάκης και Ξενοφών Κυριακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι, Όλγα Κατημερτζή, Χρήστος Κανλής και Φώτης Τσοπάνογλου. Οι πρόεδροι: της ένωσης γονέων, Χρήστος Σταθόπουλος, του Ιωνικού Συνδέσμου, Καλλιόπη Στεριάδου, της Ένωσης Σπάρτης, Χάρης Σαπουντζάκης, του Συνδέσμου Αλαγιωτών, Κώστας Τσοπανάκης. Επίσης ήταν παρόντες πολλά μέλη της διοίκησης του ΟΠΑΝ, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πολλοί γονείς και μαθητές. Ευχή όλων το ωδείο να προχωρήσει την ανοδική του πορεία και να αποκτήσει σύντομα τη δική του στέγη.



 

Μοιραστείτε
Close Search Window