Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ειδήσεις - Ανακοινώσεις|

Ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας συμμετείχε στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΥ με θέμα η «Ψυχική Υγεία – Στρατηγικές & Δράσεις στις Τοπικές Κοινωνίες μέσα από την Αυτοδιοίκηση» και παρουσίασε το Δημοτικό Κέντρο Οικογένειας.

Ακολουθούν τα βασική σημεία της ομιλίας:
• Η παρουσία μου σήμερα εδώ, ως εκπροσώπου μιας νέας Δημοτικής Αρχής, μετά από την αδράνεια των προηγούμενων ετών, δηλώνει την αποφασιστικότητα μας να θέσουμε τα θέματα υγείας και ποιότητας ζωής ως βασική αξία και προτεραιότητά στην άσκηση της πολιτικής μας. Στο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα είναι προτεραιότητα αυτά τα ζητήματα.
Ως νέα Δημοτική Αρχή υιοθετήσαμε ένα νέο τρόπο αντίληψης για την υγεία και ιδιαίτερα την ψυχική υγεία. Θεωρούμε, τόσο εγώ όσο και ο Αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης, ότι η υγεία των πολιτών θα κριθεί στις γειτονιές της πόλης. Θα κριθεί στους χώρους προσχολικής αγωγής, στα σχολεία, στο σπίτι του καθενός πολίτη. Πιστεύουμε ότι ο κάθε Δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, μπορεί να δημιουργήσει αυτό που εμείς δεσμευτήκαμε στους πολίτες, ένα τοπικό κοινωνικό κράτος.
Εστιάσαμε στην ψυχική υγεία διότι, δυστυχώς, όλα τα στοιχεία των επίσημων οργανισμών του ΟΗΕ, του Υπουργείου Υγείας, των επιστημονικών Συλλόγων, μαρτυρούν ότι οι εκδηλώσεις κοινωνικής νοσηρότητας αποτελούν δομικό πλέον στοιχείο της σύγχρονης πραγματικότητας στην κοινωνία μας.
Στο πλαίσιο της αντίληψης για δημιουργία τοπικού κοινωνικού κράτους όπου η ψυχική υγεία αποτελεί συστατικό του κομμάτι, αποφασίσαμε την δημιουργία του Δημοτικού Κέντρου Οικογένειας.
Το βασικό μήνυμα που θέλαμε να δώσουμε στους συμπολίτες συνοψίζεται στον τίτλο “στη δύσκολη στιγμή δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχει βοήθεια”. Ένα μήνυμα ρεαλιστικής ενθάρρυνσης και πραγματικής ελπίδας.
Το ονομάσαμε Δημοτικό Κέντρο Οικογένειας ακριβώς επειδή η οικογένεια υποδεικνύεται από τα ΜΜΕ και την κοινωνία, ως η βασική πηγή εκδήλωσης νοσηρότητας τόσο ψυχικής όσο και κοινωνικής.
Η οικογένεια , κατά τη γνώμη μας, ίσως να είναι κι ο πιο κατασυκοφαντημένος κοινωνικός θεσμός, μιας και πολλές φορές υποδεικνύονται ως κύριοι υπαίτιοι για την εμφάνιση προβλημάτων τα οποία αφορούν βία, ατομική και συλλογική, παραβατικότητα και ιδιαίτερα τη νεανική, εκφοβισμό, το Bulling, τη χρήση ουσιών, τη σωματική και συναισθηματική κακοποίηση
• Εμείς διαμορφώσαμε μια άλλη αντίληψη γι΄ αυτό. Για εμάς η οικογένεια αποτελεί την βασική πηγή ζωής τόσο για τους ενήλικες όσο και τα ανήλικα παιδιά, είναι ο πυρήνας της ύπαρξης όλων μας, είναι ο ανθρώπινος χώρος από τον οποίο ξεκινούν και καταλήγουν όλα. Πιστεύουμε ότι μπορεί η οικογένεια να αποτελέσει συναισθηματικό και κοινωνικό εργαστήρι πρόληψης αλλά και θεραπείας ψυχικής νοσηρότητας.
• Είχα την τύχη να ήμουν Διευθύνων Σύμβουλος στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) όταν εκτελούσε το πρόγραμμα σχολές γονέων, όπου και διαπίστωσα, πηγαίνοντας σε όλες τις περιφερειακές συσκέψεις, ότι οι γονείς που έρχονταν στις συνεδρίες έβρισκαν ανακούφιση και έφευγε από πάνω τους η μοναχικότητα που ένιωθαν για τις καταστάσεις που βίωναν. Ένιωθαν ότι δεν ήταν μόνοι.
• Ξεκινώντας λοιπόν από το κύτταρο ζωής που είναι η οικογένεια, θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια για να δημιουργήσουμε Υγιείς Πόλεις.
• Για τη εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Οικογένειας όμως υπάρχει ανάγκη για έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό. Υπάρχουν ανάγκες στελέχωσης που δυστυχώς το κράτος δεν τις αναγνωρίζει. Θέλουμε την στοιχειώδη βοήθεια.
• Οι ανάγκες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού είναι δεδομένες, σε πολλούς τομείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά ειδικά στον τομέα αυτό, που αποτελεί και θα αποτελεί την μάστιγα του αιώνα μας. Οι δράσεις της πολιτείας πρέπει να είναι άμεσες και να περνάνε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Σε συνεργασία με ΑΜΚΕ, δεδομένου ότι δεν έχουμε το προσωπικό, ξεκινάμε να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των περιστατικών που υπάρχουν στα σχολεία μας με στόχο να αντιμετωπίσουμε τις πολύπλευρες ανάγκες που υπάρχουν.
• Η ψυχική υγεία δεν είναι κάτι το άυλο για εμάς. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για το κοινό καλό, με πρωτοβουλίες και συνεργασίες που θα αποφέρουν τα απαιτούμενα αποτελέσματα. Θέλουμε να έχουμε στο πλευρό μας τόσο την Περιφέρεια όσο και το κεντρικό κράτος ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες προς την τελικό στόχο που είναι η δημιουργία Υγιών Πόλεων.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Δημάρχου https://www.youtube.com/watch?v=SwBBfrQU2Dc&t=2s

 

Μοιραστείτε
Close Search Window