Ανακοίνωση σχετικά με τις αλεπούδες που κυκλοφορούν στον αστικό ιστό
Ο Τμήμα Φιλοζωικής πολιτικής του Δήμου Νέας Ιωνίας, μετά την εμφάνιση αλεπούς στους δρόμους της Νέας Ιωνίας, επικοινώνησε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την υπηρεσία δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής ώστε να λάβουν τις κατάλληλες οδηγίες με σκοπό να ενημερώσουν τους κατοίκους του Δήμου.
Οι αλεπούδες ψάχνουν για τροφή μετά την καταστροφή δασών από τις πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Πεντέλη και για αυτό το λόγο κατηφορίζουν σε διάφορα μέρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΙΜΑ οι αλεπούδες έχουν εγκατασταθεί εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια στην καρδιά της Αθήνας και στα γύρω προάστια όπως η Νέα Ιωνία.
Επειδή οι ερωτήσεις και οι ανησυχίες για τις αλεπούδες, τα παιδιά, τις γάτες ή τα σκυλιά είναι αρκετές παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες προς ενημέρωση των κατοίκων αλλά και των συμπολιτών μας από την ΑΝΙΜΑ.
-Οι αλεπούδες είναι ευφυέστατα και ιδιαίτερα προσαρμοστικά ζώα, και οι πόλεις μας τους παρέχουν πλέον ασφάλεια και εύκολο φαγητό: τα άφθονα ποντίκια, τα σκουπίδια και οι τροφές για δεσποζόμενα και αδέσποτα εξασφαλίζουν σίγουρη επιβίωση.
-οι άνθρωποι και τα ζώα δεν κινδυνεύουν από τις αλεπούδες. Καλό είναι όμως να μην τις ενοχλούμε ή να τις χαϊδεύουμε γιατί υπάρχει περίπτωση να είναι φορείς ασθενειών. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επιτεθούν σε μικρά γατάκια, αλλά συνήθως γίνονται φίλοι με τις γάτες και τρώνε μαζί.
-Οι αλεπούδες μπορεί να είναι φορείς της λύσσας, όπως και οι νυχτερίδες, όμως δεν έχουμε κανένα κρούσμα λύσσας κάτω από τη Θεσσαλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Καλό θα είναι να έχουμε εμβολιασμένα τα σκυλιά μας έτσι κι αλλιώς.
-Δεν κινδυνεύουν περισσότερο στην πόλη από ό,τι στο βουνό (κυνηγοί, λύκοι, αγέλες σκύλων).
-Σε περίπτωση που εντοπίσουμε άρρωστη αλεπού και μόνο τότε, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την ΑΝΙΜΑ, ώστε να την περιθάλψουν.
Στη Νέα Ιωνία παλιότερα υπήρχαν αρκετές αλεπούδες
Οι αλεπούδες ήταν συχνό φαινόμενο σε κάποιες περιοχές της Νέας Ιωνίας, τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς έβρισκαν τροφή και φώλιαζαν στα Τουρκοβούνια. Όταν το χειμώνα πάγωνε η περιοχή κατέβαιναν στην πόλη, αναζητώντας τροφή και έκαναν επισκέψεις.